RED KRILL a cejni 3/2014

RED KRILL a cejni   3/2014

Pokud se hovoří o lovu cejnů, je všeobecně vžité, že se při jejich lovu vnadí spíše sladkými směsmi doplněnými drobnějším partiklem, masnými červy, kuklami či hnojáčky, než čímkoli jiným. To je jistě pravda, pokud se ale bavíme spíše o menších a středně velkých rybách. Větší a skutečně velcí cejni, to je ale něco poněkud jiného. Zde se osvědčují směsi sice často sladce vonící, ale povětšinou slané a mnohdy doplněné i pořádnou porcí rybích mouček.

Krill Sonu_02

Velké ryby mají mnohdy dost odlišné sklony a potravní návyky než ryby malé a pokud se jim nehodláte přizpůsobit, zřejmě se moc často nepotkáte. Pro někoho to může být při lovu cejnů skok, protože sladké směsi a rybina skutečně nemají mnoho společného, ale právě o to zde jde. Chcete-li chytat jiné ryby, je třeba chytat jinak, respektive něco změnit. V tomto případě je to krmení.

Krill Sonu_03

Osobně jsem se při lovu cejnů rybím moučkám také spíše vyhýbal. Bylo to ale především proto, že mi tyhle věci jednoduše smrdí a práce se směsmi, které našemu nosu voní je tudíž mnohem příjemnější. Jednu dobu jsem se cejnům poměrně věnoval, a pokud jsem chtěl dosáhnout nějakého hmatatelného výsledku, nezbylo, než si sáhnout i do kyblíku, který příliš nevoní. Ale není to tak strašné, jen prostě míň voňavé. Ale pro pěknou rybu mnozí rybáři podstupují takové věci s radostí a bez mrknutí oka.

Krill Sonu_04

Vyzkoušel jsem celé řady všelijakých rybích mouček a jejich mixů a popravdě řečeno u žádné z nich jsem nezaznamenal nějak zvlášť vyšší účinnost než u jiných. Rozdíly mezi nimi samozřejmě byly, ale skutečně nijak propastné. Společné měly jednu, vlastně dvě věci – přinášely pěkné ryby a s tím, jak začínala voda na podzim chladnout, přestávaly fungovat. V chladném období dávali i větší cejni přednost spíše sladkým směsím. Že jsem při lovu s rybími moučkami pochytal i spoustu kaprů asi nikoho nepřekvapí.

Krill Sonu_05

Jedna z mouček, respektive ze směsí tohoto ranku, mě ale přece jen oslovila více než ostatní a to směs RED KRILL, která si držela vysokou účinnost během celého roku a „chytala“ ryby i v tak chladné vodě, kdy ostatní směsi úplně selhávaly. Směs z málo tučných rybích mouček, drcených pelet a drceného krilu si svou účinnost zřejmě podržela díky své menší „tučnosti“ a tím si mě docela získala. Věnoval jsem této směsi pak poměrně dlouhou dobu, abych si ověřil její skutečné kvality, a musím říci, že mě nezklamala. Pro její podporu jsem později využíval ještě tekutý liquid a z jara přidával špetku soli, což mi přineslo ještě další ryby navíc.

Krill Sonu_06

Tato směs je vhodná jak pro míchání s hrubším partiklem, tak do krmítek jakéhokoli typu, včetně typu method feeder a také pro vnadění koulemi. S těmi si ale musíte dát více práce, protože směs není příliš lepivá. Do krmítek ale je více než vhodná. V každém případě doporučuji směsi s drceným krilem minimálně vyzkoušet. Jsou bezvadné nejen při lovu cejnů a kaprů, ale velmi rády si na ní pochutnávají a parmy což potěší jistě každého milovníka této ryby.

Krill Sonu_07

MT