Lososový olej

Lososový olej   8/2014

Když ryby neberou, je někdy těžké zjistit proč. Mohou k tomu mít tisíc důvodů a najít ten správný se ne vždycky podaří odhalit. Častou příčinou je změna počasí, tření a výskyt většího množství přirozené potravy. Nezájem ryb o potravu může být hodně frustrující, a když se mi tento problém podaří na rybách vyřešit, mám z toho vždycky radost.

Lososovy olej_02

Při použití jemných technik a lovu menších a středně velkých ryb máme docela slušnou šanci nedobrou situaci alespoň trochu zvrátit tím, že nabídneme rybám něco hodně zajímavého, nebo to co se přirozené potravě velmi podobá. S většími rybami už je to horší. Ale ne vždycky se nám daří lovit velké ryby, s tím se musíme smířit.

Lososovy olej_03

Kdysi jsem přijel k řece s tím, že se pobavím při lovu feederem, a zjistil jsem, že se v mělkých okrajích třou cejni, přestože už se třeli několikrát a v tuto dobu už měli být dávnou vytření. Bylo mi jasné, že tyto ryby nebudou mít o potravu zájem, protože jsou zaměstnány úplně jinou věcí, ale mohl bych zkusit jiné, které už mají tření za sebou, anebo možná teprve před sebou. Tím nemyslím cejny, ale jiné druhy ryb. Kromě cejnů je tu dobře zastoupený cejnek malý, karas, jelec jesen a další kaprovité ryby, které by mohly mít zájem. Vyhlédnul jsem si klidnější a hlubší místo uprostřed řeky, kde se troucí se ryby vůbec neukazovaly, provnadil ho několika krmítky vlhčené vnadící směsi s masnými červy, na menší háček napíchnul dva červy a očekával brzký záběr. Ale ten nepřichází. Měním návazec za jemnější a háček za menší, prodlužuji návazec, aby nástraha klesala pomaleji, ale všechna moje snaha se míjí účinkem.  Je mi jasné co se stalo. Ryby tady sice jsou, avšak ty co se třou, nežerou a ty co se netřou, sice žerou, ale jikry troucích se ryb.

Lososovy olej_04

V takovou chvíli není snadné jakoukoli rybu přimět k záběru na jinou nástrahu. Do této situace už jsem se dostal mnohokrát na různých vodách. Ne vždy se mi podařilo vyjít z této situace vítězně, ale myslím, že ji začínám zvládat čím dál lépe, když jsem na ni připraven. Dnes jsem s touto věcí sice nepočítal, ale mám štěstí, protože mám v autě v krabici s tekutými atraktanty jednu vynikající věc pro tuto příležitost, a tou je lososový olej, který se mi v takových případech mnohokrát osvědčil.

Lososovy olej_05

Vtip je v tom, že pokud se ryby zajímají výhradně o jeden typ potravy a ta potrava je přírodního původu, a nic není přírodního než čerstvá jikra, je třeba jim nabídnout něco, co se alespoň vzdáleně podobá tomu, co žerou, a má silný přírodní pach. V tuhle chvíli to tedy chce jednu jedinou věc a tou je maličká kulička páchnoucí rybinou. Rybinu bych tedy měl, ale ještě to chce tu malou kuličku. I ta se u mě najde. Stále s sebou vozím krabičku s různobarevnými a různě velkými polystyrenovými kuličkami, které používám k nadlehčování všelijakých nástrah a jsou mezi nimi i hodně maličké, které se mi teď hodí.

Lososovy olej_06

Mnoho lidí si myslí, že když nastraží plovoucí nástrahu, ta se bude vznášet ve sloupci tak vysoko, jak návazec dovolí. To platí, ale jen na stojaté vodě. Na vodě tekoucí proud přitlačí i plovoucí nástrahu ke dnu. Napíchnu tedy na droboučký háček maličkou kuličku pokapanou lososovým olejem, vyměním krmítko za menší a do krmení také přidám pár kapek oleje. Pak nahodím a čekám na první záběr, který v podstatě přichází okamžitě a po něm další, další a další. S rybami se najednou roztrhl pytel. Cejnci malý okolo kila, jeseni, karasové, dokonce i kapříci a velké plotice. Velký cejn ani jediný. Ti si užívali tření. Takže tentokrát to vyšlo. Tento způsob lovu ale nemusíte využívat jen v době, kdy se ryby třou, ale kdykoli se vám zachce, protože lahvičku s olejem a drobné nástrahy u sebe můžete mít stále. Lososovým olejem můžete kdykoli zatraktivnit například vnadící směs nebo pelety či boilie.

Lososovy olej_07

MT