Pelety s feederem tak trochu jinak 12/2014

Pelety s feederem tak trochu jinak  12/2014

Mnoho rybářů lovících feederem zcela opouští tak tradiční nástrahy jako je pařená houska nebo kůrky chleba a uchylují se k sofistikovanějším nástrahám, nejčastěji k  peletám. S příchodem podzimu, zimy a časně na jaře ale tyto nástrahy často nefungují tak dobře jak by si mnozí přáli a jen marně dumají, čím to je, když po celé léto tyhle nástrahy fungovaly naprosto skvěle. I když používají skutečně malé pelety, výsledek se jaksi nedostavuje a dokonce přichází i dny, kdy se špička feederového prutu prostě nepohne. Podle mého názoru je to způsobeno několika faktory.

Jednak je to tím, že je většina pelet vyrobena s velkým podílem rybích mouček a rybích olejů, což není ta pravá nástrahy do studené vody a také tím, že v chladném počasí dávají ryby přednost spíše měkkým než tvrdým nástrahám. To se samozřejmě týká i kaprů, o které tu především jde. Takže co s tím? Pelety bez rybích mouček to aby člověk opravdu pohledal, a co se měkkosti týká, to je další problém. Problém především v tom, že s drtivou většinou měkčených pelet se prostě nedá nahodit. Jsou příliš měkké a stejně obsahují rybinu a oleje.

peletky Sonu_02

Také jsem si s tím tak trochu lámal hlavu a pak mě napadla tak trošku praštěná myšlenka. Co kdybych zkombinoval dvě tak málo si podobné věci jako je malá peleta a chlebová kůrka? Zní to hodně bláznivě a je těžké říci, zda by to vůbec mohlo fungovat, ale to se dozvím jen tenkrát, pokud to vyzkouším.

Nejdříve je však třeba zvolit vhodné pelety. Volba padla na 8 mm Spicy Sausage od Sonubaits. Tuhle příchuť jsem si hodně oblíbil a mám vyzkoušeno, že skvěle funguje i v chladnější vodě. Mohla by to tedy být dobrá volba. Pak jsem pohledal sadu vykrajovátek a našel mezi nimi vhodný průměr odpovídající velikosti použité pelety a z necelého půl centimetru vysoké kůrky chleba vykrájel kolečka.

peletky Sonu_03

Nastražení už je dílem okamžiku. Peleta blíž k háčku a pak kůrka chleba, Pořádně zajistit na vlasovém přívěsu maličkým stoperem a hotovo. V kyblíku kontroluji, jak se tahle nástraha chová, a s velkým uspokojením zjišťuji, že jsem vyrobil skvělou neutrálně vyváženou nástrahu. Díky vzplývavosti chlebové kůrky a hmotnosti háčku je nástraha hezky vzpřímená, a lehce spočívá na dně.  Je to prostě tak akorát.

peletky Sonu_04

Teď už zbývá jen nahodit a počkat co se bude dít. Ještě jsem ale neřekl. Že tuhle kombinaci používám s otevřeným krmítkem method feeder s lehce nasládlou a dobře rozpadavou směsí. Tato nástraha lehce spočívá o malého kopečku vnadící směsi a je přímo k nakousnutí.

peletky Sonu_05

Z počátku jsem se bál. Že bude tato nástraha až příliš lákat drobné ryby, ale v chladné vodě není jejich aktivita příliš velká a navíc je zvolené aroma příliš neláká, takže v podstatě každou ulovenou rybou byl kapr. Nešlo samozřejmě o nijak závratné ryby, ale v chladném podzimu, když je většina rybářů prakticky bez záběru jsou i takové ty padesátky dobrým úlovkem. Možná vás a samozřejmě i mě napadlo, že by se dal chleba nahradit kouskem nějaké vzplývavé hmoty, půlkou plovoucího boilie nebo jinými věcmi. Vyzkoušel jsem a konstatoval, že to není totéž. Měkký chleba a zřejmě i jeho vůně rybám prostě chutná a nedá se ničím jen tak nahradit.

peletky Sonu_06

Zkoušel jsem na tuto kombinaci použít i různý dipy. Všechno špatně. Tohle fungovalo skvěle v létě, avšak ve studené vodě to žádné terno nebylo. Světlý chléb se svou vůní a chutí byl v kombinaci s peletou v příchuti pikantní klobásy prostě jedinečný, a když se nad tím zamyslím, myslím, že chléb s klobásou má velké kouzlo i pro mě….

Milan Tychler